
Verbetertrajecten: geld en tijd vrijmaken voor ontwikkeling, groei en innovatie
Verbeteren is leuk. Het pure plezier dat je beleeft als de zaken wel lopen zoals je ze bedoeld hebt. Of als die spannende doelen en brandende ambities toch worden bereikt. Dat is onbetaalbaar en levert veel op. Natuurlijk: verbeteren is soms ook noodzaak. Dan is het meer moeten dan willen. Hoe dan ook, verbeteren is iets dat bovenop de dagelijkse gang van zaken komt. Plus dat het vaak lastig is om de vinger op de zere plek leggen. Hoe pak je dat aan en hoe zorg je ervoor dat de verbeteringen blijvend zijn?


BEDRIJFSPIJNEN
Drie soorten
FIJN PIJN
Kansen en mogelijkheden komen langs, maar ze zijn lastig te verzilveren. Ideeën, concepten en plannen blijven opvallend vaak in de koelkast, op de plank of in de la liggen. Je hebt de mensen en de spullen, maar het komt er niet uit. Hoe zorgen we ervoor dat het wél lukt om al dat moois in praktijk te brengen en er de vruchten van te plukken?
PIJN PIJN
Het is niet meteen alle hens aan dek, maar leuk is anders. De omzet en de winst gaan omlaag bijvoorbeeld. Marges staan onder druk. Of klanten en medewerkers klagen, processen zijn stroperig, de kwaliteit is moeilijk op peil te houden, wachttijden lopen op. Enzovoorts. Hoe vinden we snel de precieze oorzaak en de juiste oplossing om het om te buigen?
GEIN PIJN
Je bent een keer aan iets begonnen, alleen, of met een paar mensen. En nu kom je op een punt waar enthousiasme niet meer genoeg is. Het groeit boven je hoofd of wordt een blok aan je been. Hoe maak je van een uit de hand gelopen initiatief een bloeiende business? En wanneer is het tijd om afscheid te nemen of het over te dragen?
projecten
Meer omzet, minder stress
Johan van der Wal - Walglas
“Dankzij Jeroen is er vooral rust in mijn hoofd en in mijn bedrijf. Door van alles praktisch te stroomlijnen en de hobbels eruit te halen krijgen we veel gemakkelijker meer gedaan. Het wordt steeds logischer hoe we de dingen doen en voor wie we dat doen. Dat maakt ook dat de omzet en de winst groeien zonder dat de stress toeneemt. En ik kan nu zelf met een gerust hart op vakantie met mijn gezin!”

Komt die tweede vestiging er?
Sonja en Eddy Hillebrand - Ambiance Goes en Koudekerke
“Lean zei ons in het begin niks, maar verbeteringen wilden we wel. Met Jeroen zijn we toen aan de slag gegaan. In een aantal sessies hebben we onze processen eens omgespit. Lastig in het begin, maar het resultaat mag er zijn. Ons bedrijf loopt als een zonnetje, onze winst is met 20% toegenomen en inmiddels is onze tweede vestiging geopend!”

Wat binnen zit, naar buiten zichtbaar maken
Gert-Jan Niewenhuijse - directielid ITNgroep
“Onze stijl was dringend aan vernieuwing toe. Het leuke was dat Jeroen, in plaats van met voorstellen te komen, ons eerst heeft uitgedaagd en ondersteund om de onzichtbare dragers van die nieuwe stijl te ontwikkelen: visie, missie, ambitie en strategie. Door dat proces kregen we zoveel helderheid, dat het ontwikkelen van de zichtbare dragers daarna veel gemakkelijker was. Het resultaat is prachtig: sterk, eenvoudig, snel herkenbaar, en met een krachtige boodschap. Daar gaan we nog jaren plezier van hebben!”

Nieuw concept
Ben van Velzen - eigenaar ’t Vliegend Hert
“Zonder de inbreng van Jeroen was ’t Vliegend Hert niet geworden tot wat het nu is. Dan had ik teveel geld uitgegeven, was het niet in evenwicht geweest en had ik waarschijnlijk de verkeerde keuzes gemaakt. Hij is echt iemand die je op het juiste moment de juiste vragen stelt, zodat je verder kunt in je ontwikkelingsproces. En door zijn uitgebreide netwerk en intuïtie heeft hij mij met de juiste mensen in contact gebracht. Heel hartelijk bedankt Jeroen!”

trajecten
Verbetertrajecten zijn er in allerlei soorten en maten. Laaghangend fruit zijn zaken die snel duidelijk zijn en waar je direct aan kan beginnen. Een sessie en een paar dagen later zijn de eerste resultaten al geboekt. De volgende categorie is die van ‘overzichtelijke’ vraagstukken en problemen. Het is bijvoorbeeld vrij overzichtelijk om de productiviteit van een afdeling te willen verbeteren. Je kunt er echter pas aan beginnen als de oorzaken van dat probleem gevonden zijn.
Het wordt weer anders als het vraagstuk flink of zelfs bedrijfsbreed is. Als bijvoorbeeld levertijden oplopen, de kwaliteitseisen niet worden gehaald of de klanttevredenheid gaat omlaag. Dan kost het al snel een aantal maanden om het lek boven water te krijgen, oplossingen te bedenken en ze op een goede manier in te voeren. De bovenste categorie zijn complexe en grote vraagstukken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de wens tot verdubbeling van de omzet, uitbreiding het productenpakket of het betreden van nieuwe markten en cultuurveranderingen.
voorbeelden
Je primaire proces verbeteren
Je primaire proces brengt je winst of verlies. Nader onderzoek naar verspillingen, teveel variatie en overbelasting kan daarin verlichting brengen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met TIMWOODS (Transport, Inventory, Movement, Waiting, Overproduction, Overprocessing, Defects, Skills unused) in alle processen naar de uiteindelijke levering aan de klant? En wat zijn de standaarden in het oplossen van problemen? De Lean DMAIC aanpak brengt daarin een gereedschapskist aan analyse-instrumenten en verbetermogelijkheden, waardoor verbeterinspanningen blijvende resultaten geven.
Je strategische doelen realiseren
Strategische doelen. Je moet ze eerst opstellen, en ze daarna zien te realiseren, het liefst met zo weinig mogelijk verschil tussen die twee. Het opstellen moet natuurlijk goed gebeuren, maar het is juist de reis naar het resultaat die de meeste inzichten verschaft. En niet het plan dat je vooraf maakt. Dat vraagt om de ontwikkeling van een ‘agile’ cultuur, bewegelijk en flexibel dus. Met Lean gereedschappen als OGSM en LOM (Lean Operational Management) worden de hogere doelen opgesteld en ‘gecascadeerd’ oftewel vertaald naar alle delen en mensen in de organisatie.
Met je ambities aan de slag gaan
Ambities realiseren kent drie kanten: waar wil je naartoe, waar kom je vandaan, en hoe verbindt je die die twee. Die ambitieuze stip op de horizon zetten is een eerste stap. Het is dan zaak om de bijbehorende doelen, strategieën en maatregelen te ontwikkelen (OGSM). Een HPO (High Performance Organization) Assessment leert je veel over de huidige staat van je onderneming. En als begin en einde dan bekend zijn, is het tijd om de omstandigheden te scheppen voor succesvolle verandering. Het CAP model is dan een mooi gereedschap voor change management.
samenwerken
Hoe lang, hoe breed en hoe hoog?
Terechte vragen: hoe lang is een traject, hoe intensief is het en wat zijn mijn investeringen? Een beetje flauw natuurlijk, maar dat antwoord kan alleen gegeven worden als we van elkaar weten wat de verwachtingen zijn, welk vraagstuk we gaan oplossen en hoeveel personen erbij betrokken zijn. Daar een verkennend gesprek over voeren, dat is in ieder geval kosteloos. Widea komt dan met een probleemstellingname en een visie op het oplossen van het vraagstuk.
Een gemiddeld verbetertraject duurt drie tot zes maanden. Soms korter, omdat de nood hoog is of het vraagstuk eenvoudig, soms langer omdat er veel moet gebeuren. Het ritme is meestal eens week of twee weken. Langere tussenpozen doen we liever niet, omdat dan de verleiding tot uitstel groot wordt. Dagelijks is ook mogelijk: mouwen opstropen en aan de slag.
Widea heeft diverse themaprogramma’s ontwikkeld rondom de tien bouwstenen uit het HART model. De meeste samenwerkingen zijn een combinatie tussen deze programma’s en maatwerk. Het verdienmodel kent drie varianten: uren, abonnementen en resultaatbeloning.
Benieuwd naar onze aanpak?
Wil je meer weten over onze aanpak, business coaching, verbetertrajecten, of gewoon eens kennismaken? Stel je vraag via +31 651 266350 of maak een afspraak.
Afspraak maken