wat eerst: het doel of de weg er naar toe?

Wat is er eerst: het doel of de weg ernaartoe?

Hoe zit dat eigenlijk? Eerst een doel stellen, en dan de weg ernaartoe ontwikkelen? Of is het op weg gaan, opletten, waarna het doel gaandeweg ontstaat? Is het zo’n klassiek kip-ei verhaal? Of ligt het toch weer anders?

Bekijk het eens vanuit het eindresultaat. Trekt dat zich iets aan van gestelde doelen, strategieën, tactieken of acties? Betekent het stellen van ambitieuze doelen dat je ze ook automatisch bereikt?

Iedereen die wel eens een uitdagend doel heeft gesteld, weet dat doel en resultaat twee heel verschillende zaken zijn. En dat je een stuk gelukkiger wordt als je die twee uit elkaar houdt. En ondertussen ook geniet van de weg ernaartoe. En al doende leert.

En dat gebeurt ook. Onderzoek wijst uit dat ondernemers met een doel tientallen keren van koers veranderen om het ook te bereiken. En soms ook het doel bijstellen.

Doel en weg werken dus samen om een resultaat te bereiken. Het is een wisselwerking. Prachtig natuurlijk, maar met een groot en hardnekkig probleem. In de praktijk worden doel en weg bijna altijd op één hoop geveegd. Gevolg: vertraging, vertroebeling en vertwijfeling.

Daar is iets aan te doen. Zodat duidelijkheid en snelheid terugkeren: SDSM.