anders kijken naar personeelstekort

Bedrijven hebben het drukker. Orderportefeuilles groeien. De hoeveelheid werk neemt toe. Snelle conclusie: meer mensen nodig. “En die zijn niet te vinden”, verzuchten ondernemers. Maar is die krappe arbeidsmarkt de enige plek waar we moeten kijken om het probleem op te lossen?

Niet per se…

Er valt nog een wereld te winnen voordat extra mensen ook echt nodig zijn. Op minimaal drie terreinen: processen, keuzen en besturen.

Processen
Want wat als de processen worden verbeterd, en daarna helemaal vrij zijn van ruis, spanning en verspilling? Dat de manier van werken zo helder is dat er geen tijd en geld meer weglekt en de echte klantvraag precies wordt beantwoord? Dan heb je rek en ruimte, en kun je met dezelfde ploeg meer ‘produceren’, zonder dat de huidige medewerkers meer stress ervaren.

Keuzen
Wat als je eens kritisch kijkt naar de manier waarop aanvragen binnenkomen? En veel duidelijker bent in welke doelgroep je wel en niet bedient? En eens heel eerlijk bent over de werkelijke kosten en opbrengsten van je producten en diensten? Door keuzen te durven maken krijg je meer aanvragen van de juiste soort, voor de juiste producten en diensten, met meer kans op deals en winst.

Besturen
Wat als je de stijl van leidinggeven eens durft te onderzoeken? Of de planning verbetert en beter wordt in het stellen van prioriteiten? Of zelfs verantwoordelijkheden lager in de organisatie legt? Dat geeft een flinke positieve draai aan de motivatie, en daarmee aan de productiviteit.

Zomaar drie manier om je productiviteit te verhogen voordat er extra mensen nodig zijn. Keertje sparren om meer werk met je huidige teams te kunnen verzetten?